2024. tavaszi félév

Kötelező tárgy az MSc gazdaságinformatikus szak hallgatói számára.

A tantárgyi adatlap: VITMM100

A tárgy szorosan ráépül az Adatbázisok (VITMAB04, korábban VITMAB00, ill. még korábban VITMA311) c. tárgy anyagára, ezért csak azok vegyék fel, akik a félév elejére már ténylegesen elsajátították a kapcsolódó elméleti alapokat. A tantárgy keretében ezek aktív alkalmazására és továbbfejlesztésére kerül sor.

Az előadások helye, ideje

Hétfő 14.15-16.00 valamint páros oktatási heteken szerda 8.15-10.00, mindkét napon a QFB08-ban.

Nagyfeladat

Kiadása a 2. oktatási héten, beadása a 9. oktatási héten esedékes. A megoldásához használandó template file és feladatleírás innen tölthető le.

Gyakorlatok

A gyakorlatokat házifeladat-konzultációval helyettesítjük. Ez igény szerint történhet e-mailben vagy Teams hívásban is, előre egyeztetett időpontban.

Nagyzárthelyi, védés, vizsga

A 13. oktatási héten, május 15-én 18:15-től. A zárthelyi anyagát képezi az addig elhangzó előadások anyagán túl a relációs sématervezés is (ld. Adatbázisok jegyzet 9. fejezet a 9.2.8 kivételével). PZH: Időpont, helyszín később várható. A védésekre előzetesen egyeztetett időpontokban kerül sor a félév végén, amelynek során egy kötetlen beszélgetés keretében a nagyfeladat megoldásának részleteire valamint a tárgy anyagára vonatkozó kérdésekre egyaránt kell tudni válaszolni.

2020-ban elhangzott előadások

Korábbi években elhangzott további előadások:

Az adatbázis-kezelés aktuális kutatási irányairól érdeklődőknek javasoljuk VLDB konferenciák keynote előadásait. A 2019.évi VLDB konferencián jelent meg egy fontos munka az imperatív lekérdezések deklaratív lekérdezésekre való lefordítását Microsoft SQL rendszerben végző Froid rendszerről.

Felhasználható segédanyagok