Az adatbázisok VITMAB04 tárgy labor része a BSc 2. évfolyamos mérnök informatikus hallgatók számára.

2023. ősz

A laborfoglalkozások túlnyomórészt a HSZK-ban lesznek. Ahhoz, hogy a HSZK gépeit használni tudják, mindenkinek regisztrálnia kell a BME címtárba. Ezt az első laborja előtt mindenki tegye meg.

A munka értékelése

Pótlások: csak a félév végén, később közzétett időpontban, a Laboradminisztrációs rendszer terembeosztása szerint. Ezek szándékolt célja nem az, hogy egy további reguláris lehetőséget kínáljon a félév során adott időpontokra kiírt laborok teljesítésére, hanem hogy pótlási lehetőséget nyújtson azok számára, akiknek valamely labor teljesítése a beosztás szerinti időpontban nem volt lehetséges vagy nem sikerült. Kérem a hallgatókat, hogy a pótlási lehetőséget visszaélésszerűen ne használják, mert a tapasztalatok szerint ezeknek a félév végi alkalmaknak rendkívül rossz a hatásfoka, valamint a pótlásra csak egyetlen időpont áll majd rendelkezésre, és nincs rá garancia, hogy nem fog ütközni más órával/pótlással. A lebonyolítás módja a reguláris laborokéval megegyező, de mindenki új feladatokat kap.

Minden problémával először a laborvezetődhöz érdemes fordulni. Ha ő nem tud segíteni, utána fordulj a tárgyfelelőshöz: (gajdos(at)db.bme.hu).

  • A laborokban elvégzett munkát tartalmazó dokumentum (tudnivalókat ld. ITT) beadása egy új labor adminisztrációs rendszeren keresztül történik. A régi Laboradmin rendszer Felhasználói kézikönyve a Hallgatói segédlet elején megtalálható, az új elkészítése folyamatban van. A hozzáféréseket az első labor időpontjára inicializáljuk, addig senki ne próbálkozzon a bejelentkezéssel!
  • Minden hallgatói labordokumentációnak az elején tartalmaznia kell a ténylegesen megoldott feladatok sorszámát. Ezen információ hiányában a dokumentumot nem értékeljük.
  • A formai követelmények teljesítésére kérjük, hogy fordítsanak különös figyelmet! Részletek alább.
  • Saját számítógépre telepítéshez Oracle kliens programok
  • Oracle kézikönyvek

A formai követelményekről

Minden laborhoz a vonatkozó hallgatói útmutató és a kiadott sablonok meghatározzák a beadandó formai követelményeit. Formai hibás beadás esetén a hallgató laborja elégtelen minősítésű.

Formai hibásnak tekintünk egy beadást, ha:

  • az elvárt fájlformátum helyett másik formátumot ad be (pl. pdf helyett docx)
  • tömörítve vagy csomagolva adja be a kért fájlt (pl. a kért pdf-et zip-be csomagolva adja be)
  • szintaxis-hibás SQL szkript vagy SQL utasítás esetén, ami megakadályozza a szkript futtatását
  • a hallgatói útmutatóban szereplő követelmények (pl. XML jólformáltsági kritérium) valamelyike sérül

Formai hibás beadás javítására hallgatónként és félévente ilyen javításra egyszer van lehetőség.

Aki ezzel élni szeretne, a formai hibák javítása utáni fájlt vagy fájlokat e-mailben küldje el laborvezetőjének a hiba felfedezésekor, de legkésőbb az értékelés kézhezvételét követően azonnal. Az így javított fájl kizárólag a formai hibát javíthatja, más módosítást nem tartalmazhat. Ennek értelmében tartalmi módosítás sem engedélyezett.