2020

Előadások

Előadók

 • Erős Levente, eros -AT- db.bme.hu
 • Kerepes Tamás, kerepes.tamas -AT- db.bme.hu

Tárgykövetelmények

Az aláírás feltétele a laborgyakorlatok 70%-ának sikeres teljesítése. A laborokra az addig tanultakból, valamint a kiegészítő laborsegédletekből felkészülten kell érkezni.

Az SQL laborokon, a félév során készített összes SQL utasítást egyetlen .sql kiterjesztésű fájlban, az utolsó labor végéig mindenki küldje el az eros -at- db.bme.hu címre. A levél témája: SQLLAB. Az egyes SQL utasítások előtt kommentben legyen ott az adott SQL utasítás célja és bonyolultabb utasítás esetén a magyarázata.

Az aláírás feltétele továbbá a zárhelyi legalább elégséges szinten történő teljesítése.

A laborok és a zárthelyi az aláírás meglétén túl nem számít bele a félévvégi jegybe. A félévvégi jegyet kizárólag a vizsga eredménye befolyásolja.

Jegyzet

A tárgy első, elméleti szakaszából az órai jegyzet a mérvadó, ajánlott irodalom: Gajdos Sándor – Adatbázisok.

A tárgy SQL-ről szóló részéből az előadás-diasor a jegyzet, alább letölthető:

Az előadásvideók a Moodle rendszerben elérhetőek.

Zárthelyi

November 27. 8:15, Moodle. A részleteket lásd Teams-en.

Pót-zárthelyi

Később

Laborok

A laborok szeptember 28-án, hétfőn kezdődnek, és ebben a félévben a következőképpen zajlanak:

 • Neptun, L1 kurzus (hétfő 17:15-től) – távolléti (h17 kódú csoport)
 • Neptun, L2 kurzus (szerda 8:30-tól) – OH10E0, YLFJ39, HBVKSG, WL19EC, TR6IDL, T2RZAP, I6213Z, CK84NX, HK4956, UV3R5Y, U1A0SA, SCTMME, BF6ZWM, S3Z7YM, XMQTA6, WISTCR, C9JBGW, AFB6Z0, ER4GK2 valamint JIJ87P kollégáknak jelenléti, az R4D teremben (s8-1 kódú csoport) a többieknek távolléti (s8-2 kódú csoport)
 • Neptun, L3 kurzus (péntek 10:15-től) – távolléti (p10 kódú csoport)

FIGYELEM! Október 23., valamint a szintén péntekre eső BME-s nyílt nap miatt laborok csak a következő időpontokban lesznek:

L1 L2 L3 téma
09/28 09/30 10/02 Oracle
10/05 10/07 10/09 ER
10/12 10/14 10/16 ER
10/26 10/28 10/30 ER/relációs adatmodell
11/02 11/04 11/06 relációs adatmodell
11/09 11/18 11/20 SQL
11/30 12/02 12/04 SQL
12/07 12/09 12/11 SQL

A távolléti laborokra a következő módszertan vonatkozik:

Minden távolléti laborcsoport egy Teams csoportot kap. A csoport linkjét Neptun-ban kapjátok meg, ezzel be tudtaok jelentkezni a csoportba, a laborvezető pedig jóváhagyja. A Teams csoporton belül két csatornát találtok: Az eleve adott General/Általános mellett egy Situation Room nevűt is. A laborfoglalkozás a Situation Room csatornán, a laborvezető által indított csoporthívással indul, amibe minden hallgató becsatlakozik, majd a General/Általános csatornán, a laborvezető által indított csoporthívással folytatódik, amibe minden hallgató, rögtön a Situation Room hívásába való becsatlakozás után átkapcsolódik. A Situation Room hívása így mindenki számára tartásba kerül. A laborvezető a General/Általános csatorna csoporthívásában tábla- vagy képernyőmegosztás mellett magyarázza el az esetleges szükséges tudnivalókat óra elején, majd önálló feladatmegoldás következik a laborvezető segítségével és konzultációjával. Ha valakinek kérdése van, a General/Általános csatornára írja meg, hogy “Kérdésem van”, vagy valami hasonlót. A laborvezető válasza után a tartásban lévő, Situation Room csatornán folyó hívásba csatlakozik a hallgató és a laborvezető is, egyetlen gombnyomással (PLAY gomb a tartásban lévő híváson). Ekkor a General/Általános csatorna hívása kerül tartásba a számukra, a többiek számára pedig folytatódik. A személyes megbeszélés végeztével a laborvezető és a hallgató újabb, egyetlen gombnyomással visszacsatlakozik a General/Általános hívásba.

Laborvezetők

 • Janky Ferenc, janky.ferenc -AT- db.bme.hu
 • Lévai Tamás, levai.tamas -AT- db.bme.hu
 • Németh Gábor, nemeth.gabor.2 -AT- db.bme.hu
 • Pető József, peto.jozsef -AT- db.bme.hu

Hasznos linkek

A jelenléti laborokban a munkakörnyezet biztosított. A távolléti laborosok telepítsenek egy Oracle SQL Developert a saját gépükre, még a labor előtt.

Hálózati beállítások otthonra

SQL Developer kapcsolat:

 • Hostname: rapid.eik.bme.hu
 • Port: 1521
 • SID: szglab
 • felhasználónév: NEPTUN-kód
 • jelszó: A laborvezető adja meg.

1. labor, Oracle

A labor az Oracle adatbáziskezelő rendszer megimeréséről szól. A tudnivalók ebben az anyagban olvashatók, pontosabban a 7. oldalától, a 4.7 fejezetig terjedő szakaszban. A laborra tehát ezekből felkészülve kell jönni.

2-5. labor, ER-modellezés, relációs adatmodell

A laborokon az ER-modellezés és a relciós adatmodell témaköreiből fogtok feladatokat megoldani. Az első két alkalmon várhatóan ER-modellezésről, utána relációalgebráról lesz szó, az ütemezés a csoportok sebességétől is függ.

A laborhoz szükséges feladatlapok a következők. Ezek legyenek mindenkinél készenlétben labor elején

6-9. laborok, SQL

Az SQL laborokhoz szükséges felkészülési anyag az előadásdiák mellett ezen zanzásított segédlet II. fejezetében található

A laborfeladatokat a laborvezető adja ki, elektronikus formában.